Upozornenie:
Prírodné produkty majú podporný účinok na zvyšovanie imunity alebo pri liečbe špecifických problémov uvedených v odporúčaniach. Ich použitie však treba konzultovať s ošetrujúcim lekárom. Platí to zvlášť pre tehotné a dojčiace matky, deti, osoby užívajúce lieky a osoby s vážnymi zdravotnými problémami. Prečítajte si prosím starostlivo príbalový leták a užívajte naše produkty podľa odporúčaného postupu. Ďakujeme.
Úvod » Sypané čaje » Bylinné čaje » Bylinný čaj Mate Green, 50g
Táto tradičná bylina z Južnej Afriky si našla cestu do Európy až v posledných rokoch. Nálev sa môže konzumovať horúci alebo studený.
Mate - cesmína paraguajská je stále zelený strom, ktorý dorastá až do výšky 15 m. Zberajú sa celé konáre a listy. Pestuje sa predovšetkým v Argentíne, Brazílii, Paraguaji, Chile a Urugaji. Pre vysoký obsah kofeínu v kombinácii s ostatnými látkami má pozvoľný a rovnomerne povzbudivý účinok. Preto má Maté veľký význam pre domorodých obyvateľov, ktorí bez prísunu potravy vydržia dlhodobé fyzické zaťaženie. Existuje veľa dôvodov prečo piť maté. Základným dôvodom je to,že maté je chutné. Lístky obsahujú veľké množstvo kofeínu, ktorý v kombinácii s ostatnými zložkami povzbudzuje ako konzumácia kávy, alebo čaju. Okrem kofeínu obsahuje maté viac ako 20 aminokyselín, vitamíny B1, B2, C. Zastúpené sú minerálne látky ako magnézium, mangán, vápnik, železo a fosfor. Zvyšuje a posilňuje imunitu, urýchluje dobu liečenia, pomáha pri detoxikácii tela, znižuje krvný tlak, uvolňuje periférne cievy, ukľudňuje nervový systém, upravuje chuť k jedlu, podporuje trávenie a napomáha pri odbúravaní tukovej vrstvy v tele. Veľa ľudí dodržiavajúcich najrôznejšie diéty v ňom objavila vhodný doplnok svojho snaženia.
Zloženie: Mate Green
Chuť: bylinná horká
Kedy piť: Maté je považované za nápoj priateľstva, tradične sa totiž pije v kruhu priateľov alebo rodiny z jednej tekvičky.
Príprava: 1 čajovú lyžičku zalejeme 2,5 dl vriacej vody, necháme 3-5 minút lúhovať, po precedení podávame.
K tradičnej príprave Mate potrebujeme kalabasu (nádoba z vysušenej tekvice) a bombilu (kovová slamka). Pred prvým použitím treba kalabasu vypláchnuť a vysušiť. Naplňte kalabasu do dvoch tretín lístkami maté. Nádobku nakloňte tak, aby sa maté zosypalo na jednu stranu. Do prázdneho priestoru nalejte studenú vodu, presne toľko, aby sa ponorili všetky lístky maté. Nádobku nechajte chvíľu naklonenú, aby maté mohlo absorbovať všetku vodu. Palcom na vrchu uzavrite bombilu a vložte ju do voľného priestoru v kalabase. Zalejte horúcou vodou 90 – 95 stupňovou (nesmie sa variť) a lejte do voľného priestoru kalabasy, až po jej okraj. Čaj by ste nemali miešať, aby sa neupchali dierky v bombile. (Prvý nálev je veľmi silný. Môžete ho vyliať a piť až ten ďalší). Vypite čaj a pridajte ďalšiu horúcu vodu. A znovu pite. Vodu pridávajte tak dlho, do kedy vám čaj chutí. Vhodných je približne 6-7 dávok.